25.04.2020 Garage Doors by Somfy Cyprus

Γκαραζόπορτες τύπου Ρολό.

Οι γκαραζόπορτες τύπου ρόλό ανοίγουν προς τα πάνω τυλίγοντας την πόρτα σε κουτί που βρίσκεται στην οροφή. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είσαστε προσεχτικοί με τους μηχανισμούς που θα επιλέξετε.

Στην αγορά υπάρχουν διάφορα είδη μηχανισμών για την ηλεκτροκίνητη σας γκαραζόπορτας τύπου ρολό. Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι η δυνατότητα χειροκίνητης χρήσης σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Μηχανισμοί ειδικά σχεδιασμένοι για αυτή την λειτουργία σας δίνουν την δυνατότητα να περιστρέψετε το ρολό σας χειροκίνητα με την χρήση μανιβέλλας.

Μία ηλεκτροκίνητη γκαραζόπορτα σας προσφέρει μεγάλη ευκολία έτσι ώστε να μην χάνετε χρόνο ανοιγοκλείνοντας την χειροκίνητα κάθε φορά που θέλετε να μπείτε ή να βγείτε από το γκαράζ σας.

Πλέον η ηλεκτροκίνητη γκαραζόπορτα σας μπορεί να σας προσφέρει προστασία και ασφάλεια. Υπάρχουν στην αγορά συγκεκριμένοι μηχανισμοί με ενσωματωμένο σύστημα συναγερμού που ενεργοποιείται σε περίπτωση προσπάθειας παραβίασης της πόρτας με λοστό. Η ενεργοποίηση της εκκωφαντικής σειρήνας αποτρέπει την κακόβουλη προσπάθεια του διαρρήκτη.

Σε περίπτωση που η γκαραζόπορτά σας έχει ρυθμιστεί να κλείνει αυτόματα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, σημαντική είναι η εγκατάσταση συσκευών ασφαλείας κατά το κλείσιμο έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προστασία ανθρώπου ή αντικειμένου που βρίσκεται στην ευθεία που κατεβαίνει η πόρτα.

Οι αισθητήρες ασφαλείας (φωτοκύτταρα) είναι μία ευρέως διαδεδομένη λύση καθώς πρέπει να τοποθετούνται ακριβώς δίπλα από την ευθεία της πόρτας σε ύψος ανάλογο του μπροστινού μέρους του αυτοκινήτου. Μία άλλη λύση που προσφέρει περισσότερη ασφάλεια σε σχέση με τα φωτοκύτταρα είναι το ειδικό συμπιεζόμενο λάστιχο ασφαλείας. Το ειδικό αυτό λάστιχο με ενσωματωμένο αισθητήρα εφαρμόζεται κάτω από την τελευταία ράβδο (ψάθα) αλουμινίου του ρολού της πόρτας και σκοπό έχει μόλις συμπιεστεί τότε η πόρτα αυτόματα σταματά και ανεβαίνει.

Το πλεονέκτημα του λάστιχου είναι ότι η περιοχή αναγνώρισης εμποδίου βρίσκεται στο κάτω μέρος του ρολού της πόρτας και έτσι σε όποιο ύψος αναγνωριστεί το εμπόδιο (συμπίεση λαστίχου) η πόρτα σταματά και αμέσως ανεβαίνει ενώ με τα φωτοκύτταρα η περιοχή αναγνώρισης εμποδίου είναι μόνο στο ύψος της ευθείας που σχηματίζει το ζεύγος των αισθητήρων. Για το θέμα ασφάλειας και προστασίας της γκαραζόπορτας σε περίπτωση πτώσης του άξονα περιστροφής υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης συμπλέκτη προστασίας από απότομη πτώση (safety brake ή clutch). Ο ρόλος του συμπλέκτη είναι σε περίπτωση βλάβης της πόρτας και επιταχυνόμενης κίνησης προς τα κάτω, να κλειδώσει και να ακινητοποιήσει τον άξονα περιστροφής ενώ ταυτόχρονα διακόπτει την ηλεκτρική τροφοδοσία σε όλη την εγκατάσταση.

Συγκεκριμένα μοντέλα μηχανισμών σας δίνουν την δυνατότητα σύνδεσης και ελέγχου εξωτερικού φωτισμού. Δίνοντας εντολή στην γκαραζόπορτα σας για να ανοίξει, αυτόματα τα φώτα ή ο εξωτερικός προβολέας του γκαράζ ανάβουν και παραμένουν αναμμένα μέχρι εσείς να απομακρυνθείτε από το γκαράζ ή μέχρι να μπείτε στο σπίτι σας.

Μπορείτε επίσης να συνδέσετε στον μηχανισμό προειδοποιητικό φάρο και εξωτερική αντέννα. Σε περίπτωση που δεν έχετε οπτική επαφή με την γκαραζόπορτα σας και ο φωτισμός στην περιοχή του γκαράζ δεν είναι αρκετός, με τον προειδοποιητικό φάρο γίνεται εύκολα αντιληπτή η κίνηση της γκαραζόπορτας αφού ο φάρος αναβοσβήνει καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας του μηχανισμού. Με την προσθήκη εξωτερικής αντέννας το σήμα ενισχύεται και μπορείτε να χειριστείτε την γκαραζόπορτα σας από 150 – 200 μέτρα απόσταση, πριν καν μπείτε στην αυλή σας ή ακόμη και όταν βρίσκεστε στην βεράντα σας.

Αρκετοί είναι οι τρόποι ελέγχου της γκαραζόπορτα σας όπως και στις καγκελόπορτες. Μπορείτε να ελέγχετε την γκαραζόπορτα σας μέσω τηλεχειριστηρίου το οποίο να σας ενημερώνει κατά πόσο έχει εκτελεστεί σωστά η εντολή που δώσατε. Από οποιονδήποτε τοπικό διακόπτη ή σύστημα αυτοματισμού είναι εφικτός ο έλεγχος φτάνει να έχουν γίνει σωστά οι ηλεκτρολογικές πρόνοιες. Με την χρήση κλειδοδιακόπτη και πληκτρολογίου δίνεται πρόσβαση σε άτομα που έχουν το κλειδί ή που γνωρίζουν τον κωδικό. Επίσης υπάρχουν συστήματα θυροτηλεόρασης που μπορούν να ελέγχουν ασύρματα τους μηχανισμούς γκαραζόπορτας χωρίς να χρειάζεται να τοποθετήσετε εξωτερική μονάδα ελέγχου (κάμερα) δίπλα από την γκαραζόπορτα σας. Μέσω εφαρμογής στο κινητό σας μπορείτε να ελέγξετε την γκαραζόπορτα σας και από μακριά. Από την εφαρμογή μπορείτε να δείτε κατά πόσο η πόρτα σας είναι κλειστή ή ανοικτή καθώς και αν υπάρχει ηλεκτρική τροφοδοσία στην εγκατάσταση. Από την εφαρμογή, πατώντας την επιλογή «επιστρέφω σπίτι» η γκαραζόπορτά σας θα ανοίξει αυτόματα αφού πλησιάσετε στην απόσταση που εσείς έχετε προκαθορίσει.

Συμβουλές:

Θα πρέπει ο αρχιτέκτονας και ο ηλεκτρολόγος μηχανικός να ενημερωθούν προτού σχεδιαστεί και κατασκευαστεί το σπίτι έτσι ώστε να προδιαγραφούν οι σωστές ηλεκτρολογικές πρόνοιες καθώς επίσης να γίνουν οι διάφορες αλλαγές στα κατασκευαστικά του σπιτιού. Μην ξεχνάτε ότι η γκαραζόπορτα σας είναι μέρος του σπιτιού και θα πρέπει να υπάρχει συνοχή με τα υπόλοιπα ανοίγματα.

Για αυτό τον λόγο όταν θα ζητήσετε προσφορές από κατασκευαστές και εγκαταστάτες γκαραζόπορτων θα πρέπει να ρωτήσετε την διαθεσιμότητα σε χρώματα έτσι ώστε η πόρτα να συνδυάζεται αρμονικά με τα χρώματα αλουμινίου που έχετε στα υπόλοιπα ανοίγματα.

Σημαντική είναι η επίσκεψη των υποψηφίων κατασκευαστών στον χώρο όπου θα τοποθετηθεί η γκαραζόπορτα γιατί πρέπει να ληφθούν με ακρίβεια μετρήσεις του ανοίγματος. Στην περίπτωση που υπάρχει οριζόντια δοκός στο πάνω μέρος του ανοίγματος μπορείτε να παραγγείλετε την γκαραζόπορτά σας χωρίς κουτί και να τοποθετηθεί η πόρτα πίσω από την δοκό μέσα στο γκαράζ. Όλα αυτά θα πρέπει να σας τα εξηγήσει και ο τεχνικός όπου θα πάρει τις τελικές μετρήσεις για την προσφορά.

Στις προσφορές θα πρέπει να ζητάτε αναλυτικά όχι μόνο τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν αλλά και την εγγύηση και τα χαρακτηριστικά τους. Εκτός από τον μηχανισμό πρέπει επίσης η προσφορά να περιλαμβάνει και τα προϊόντα αλουμινίου που θα κατασκευαστεί η πόρτα ρολό. Στην αγορά υπάρχουν διάφορες ψάθες αλουμινίου με διαφορετικά πρότυπα κατασκευής. Το ύψος, το πλάτος, το πάχος της ψάθας είναι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μία προσφορά. Επίσης το είδος κατασκευής του ρολού είναι πολύ σημαντικό για την ανθεκτικότητα και την απόδοση της γκαραζόπορτας. Τα πιο ευρέως διαδεδομένα είδη ρολών είναι με επένδυση πολυουρεθάνης και τα διάχυτα προφίλ αλουμινίου.

 

 

blog.post.go_further